Till Karlboms.se

Recept

Amerikansk pumpapaj

Amerikansk pumpakaka
(Pumpkinbred)

Falsk ostkaka med saffran

Kalasgod squashsoppa

Karins pumpachutney

Robert Nilssons pumpasoppa

Rostade pumpakärnor

Solveigs squashkage

Pastasås med squash

Squashtips

Sidan uppdaterad
4 sept 2010

 

 

Gul chutney (Karins pumpachutney)

 

1 kilo pumpa
3 syrliga äpplen
1 stor gul lök
250 gram torkade aprikoser
5 dl råsocker
3,5 dl äppelcidervinäger
2 kanelstänger 1 chilifrukt

 

 

Gör så här

Skala och kärna ur pumpan och äpplena. Skär fruktköttet i tärningar. Skala och strimla löken. Skär aprikoserna i mindre bitar.

Lägg frukten och grönsakerna i en rymlig gryta. Slå på vinäger och socker. Kärna ur chilifrukten och hacka den grovt. Lägg chilin och kanelstängerna i grytan.

Låt puttra i cirka en timme tills chutneyn är simmig och frukten är helt mjuk. Slå på heta, väl rengjorda burkar.

Låt chutneyn stå svalt några veckor för att mogna.

Kommentarer

- att koka egen chutney är ett trevligt höstpyssel. Aldrig någonsin passar uttrycket "Man tager vad man haver" bättre än när det handlar om chutney. Hemligheten med en god och hållbar chutney är balansen mellan sötma och syrlighet. Basen i chutney är vinäger, socker och grönsaker (alternativt rotsaker eller frukt). Därtill stoppar man valfria kryddor i koket. Äpplen, russin och lök är bra chutneyingredienser. Chutney serveras traditionellt som tillbehör till kött-, fisk- och kycklingrätter men går att använda till mycket mer. En klick i matlagningen förhöjer smaken på de flesta grytor. Chutney som dipsås är ett annat tips. Eller, kanske allra godast, chutney som smörgåspålägg tillsammans med brieost i en baguette eller på en varm smörgås.

KARIN HYLANDER