Till Karlboms.se

Recept

Amerikansk pumpapaj

Amerikansk pumpakaka
(Pumpkinbred)

Falsk ostkaka med saffran

Kalasgod squashsoppa

Karins pumpachutney

Robert Nilssons pumpasoppa

Rostade pumpakärnor

Solveigs squashkage

Pastasås med squash

Squashtips

Sidan uppdaterad
4 sept 2010

 

 

Squashtips

Squash är släkt med både gurka och pumpa och härstammar från Sydamerika där indianerna odlade squash långt innan européerna kom. Det är en användbar grönsak som går att använda till det mesta. På grund av sin milda smak och stora användbarhet kallar en del det utfyllnadsgrönsak. Enligt livsmedelsverket är hållbarheten 2-3 veckor vid 10 grader. Därför är inte fel att ha en squash eller två hemma. Man behöver inte vara rädd för att den inte kommer till användning. Här kommer lite tips på vad man kan använda squashen till. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Köttfärsfylld squash. En klassiker Ta en halvstor eller stor squash, dela på mitten och gröp ur kärnhuset. Gör en ganska fast köttfärssås och lägg i urgröpningen. Täck med några ostskivor och kör i ugn tills squashen är mjuk (30-45 minuter).

Squash-soppa är gott. Skala om det behövs. Skär i småbitar. Koka i lite vatten (bara bottenskyla så det ej bränner vid) och en buljongtärning. Mixa med lite creme fraiche, salta och peppra. Variera med en bit grönmögelost i när du mixar. Kan även kokas med lök i, men då skall löken brynas lite först (obs låt ej löken bli brun, bara gyllene). Vill du ha ett mer exakt recept har vi en kalsgod soppa titta då bland receten

Grillad squash Skär centimetertjocka skivor pensla dem med vanlig eller grillolja. Krydda dem med grillkrydda eller favoritkryddan. Ungsbakad squash skär i stora skivor och krydda dem gott och strö över farinsocker och baka i ugn. I sista minuten lägger du på en baconskiva på varje squashklyfta.

Wokad eller stekt squash skär i tärningar och tillaga den ihop med andra grönsaker, I köttfärs, Riv och blanda det blir jättegott och saftigt!!

Kokta squashskivor. hyvla squashen med osthyvel och koka remsorna en kort stund i saltat vatten. Gott som tillbehör till t ex grillat.

I potatissalladen tärna squash och lägg i potatissalladen

Riven squash. Har du glömt köpa gurka? Lägg grovriven squash i salladen i stället.

Syltad squash en beprövad metod. Gott till kött. Recept kommer inom kort på sidan.

Om ni är sugna på något sött i stället hittar ni recept på Solveigs squashkage. I recepten för Falsk ostkaka och Amerikansk pumpakaka. Det går jättebra att använda grovt riven squash(behöver inte kokas) i stället för kokt pumpamos.

Den som är intresserad av internet och vill ägna sig åt mer avancerad matlagning med squash kan gå in på www.google.se och söka på squash + recept. Då får ni fram spännande recet på bla tasteline.

God förnöjelse med er squash hälsar vi från Karlboms pumpaland