Stuteri Fix
Historik

Om oss
Kontakt
Dagbok
Länkar

sidan senast uppdaterad

5 sept 2011

 

 

 

Hemsideansvarig Annika Karlbom

Artikel publicerades ursprungligen i Ridsport Special nr 2/1993:

Kingsettle Tankah - pensionären gick en ny vår till mötes

foto © Annika Karlbom

Det här är historien om en gammal häst med ett märkligt levnadsöde. Han heter Kingsettle Tankah och har nyss fyllt 30 år. För fem år sedan avelsvärderades Kingsettle Tankah. Han blev Sveriges första godkända ridponnyhingst och därmed också anledningen till att Avelsföreningen för Svensk Ridponny bildades. Den palominofärgade hingsten, som var far till världens mest meriterade dressyrponny Mr Bento, gick en ny vår till mötes. Äntligen togs hans förnämliga avelsegenskaper till vara. Fortfarande är denne pionjär vital. Men med ålderns rätt har Kingsettle Tankah återgått till pensionärstillvaron i hagen vid kvarndammen i Esarp.

Den 14 maj 1963 föddes ett hingstföl på Kingsttle-stuteriet i England. Mamman hette Lakhme, ett 17-årigt fuxfärgat arabsto. Pappa var Golden Trail, född i USA 1946 men vid tre års ålder importerad till England för sin vackra palominofärg.

Den nyfödde, som fick namnet Kingsettle Tankah, skulle få samma guldfärg som sin far. Unghingsten spåddes stora framgångar i utställningsringen men en taggtrådsskada satte stopp för den karriären. Han såldes, var körhäst ett tag, användes som hingst hos en welshuppfödare några år, innan han hamnade hos Mr Arthur Robinson i Little Waltham nära Harwich. En hästhandlare och uppfödare med ett hjärta som klappade extra varmt för skimlar och palominos.

Palominohingsten betäckte ett urval av Robinsons ston men alliansen med Mr Bentos mamma, welshcobstoet Conwil Rhiannon, var nog en tillfällighet. När stoet inte blev dräktig på annat vis fick hon träffa stuteriets stolthet, Kingsettle Tankah.

Mr Robinson var hästhandlaren som aldrig missade en chans att sälja en häst. Det fanns många som ville köpa Kingsettle Tankah, Men hingsten var inte till salu utom till Sten Markström, en skånsk kollega som stod på extra god fot med Robinson. Som tack för goda affärer släpptes Kingsettle Tankah iväg till Sverige.

Kvar bland de många unghästarna på Ash Tree, Robinsons stuteri, fanns Kings avkomma. En tvåårig, övergödd unghingst som den svenske dressyrtränaren Sven Littorin upptäckte av en slump. Tvååringen gick samma väg som sin far. Snart visade ponnyn, som fick namnet Mr Bento, oanade talanger. Hör och häpna! Redan vid fem års ålder vann han SM och fick flest poäng i EM:s lagdressyr.

Samma år på våren hade familjen Lundberg i Malmö, Siv och Robert och 13-åriga dottern Christel, bestämt sig för att köpa häst. Lundbergs ridlärare erbjöd en hingst, som var 14 år och bara 1,50 hög. Det var Kingsettle Tankah. Ett vansinnigt köp. Hästkunniga vänner avrådde men Lundbergs hade förälskat sig i din guldfärgade hingst.

Det dröjde inte länge innan de nyblivna hästägarna via tidningen Ridsport upptäckte att deras King var pappa till det unga dressyrfenomenet Mr Bento. Robert Lundberg är en handlingens man. Nästa sommar resta han över till hästhandlare Robinson i Little Waltham och fick en förteckning över Kings alla tidigare ägare. Året därefter åkte hela familjen till England för att nysta upp hingsten levnadsöde.

King var bevisligen far till en mycket begåvad ponny. Robert tyckte att hingsten kunde vara intressant för den svenska ponnyaveln. Men hans små trevare i den vägen möttes med kalla handen. King var ju bevars en korsning.

Mest var det dottern som red. Ekipaget tävlade i banhoppning men efterhand tröttnade ryttarinnan på att alltid behöva hävda sig mot betydligt större hästar. Vid 17 års ålder mättes King och befanns vara en ponny. Åren gick. Christel bildade egen familj men King stannade kvar hos Siv och Robert, som flyttat från storstaden till lilla Esarp. Det blev fler hästar i stallet vid den idylliska kvarndammen. Dammen som en gång figurerade i en ruskig mordrättegång, där mjölnaren stod anklagad för att ha dränkt sin hustru.

Vid besöket på Kingsettle-stuteriet i England träffade familjen Lundberg Kings uppfödare Mrs Howell. Hon berättade om det intressanta Crabbet-blodet, som Kings mamma Lakhme fört vidare till sin son. Om Lundbergs ville skaffa en avkomma borde de använda ett sto med samma blodslinje. Hemma i Sverige hittade Robert av en tillfällighet ett stoföl efter hingsten Count Christo, som i sin tur var efter den berömde Count Dorcaz ox. Countess införlivades i stallet. Stoet, som idag är 14 år, fick en avkomma efter King, innan han godkändes för ridponnyavel.

I övrigt var Robert mycket återhållsam med sin hingsts amorösa tjänster. Vid ett tillfälle betäckte han emellertid ett ponnysto, som stod i samma stall. I dag är avkomman Davel Queen tolv år. En C-ponny som tillsammans med sin ryttarinna tioåriga Kristina Lillje från Arboga blev 1992 års ponny-galoppekipage efter bland annat SM-segern på Strömsholm.

Troligen hade King fortsatt sin pensionärstillvaro i hagen vid kvarndammen om inte Mr Bentos levnadshistoria uppmärksammats i Ridsport. Inför artikeln berättade Helen Svensson, ponnyns svenska ryttarinna, att hon träffat Bentos pappa i Skåne. Lusläsning av ponnykalendern ledde till en avkomma i Norrland, vars ägare kände till Lundbergs adress i Malmö. Men tyvärr. Efter några dagar kom brevet i retur med påskriften "adressaten okänd". Som en ödets nyck dök det upp en annons i Ridsport om en avkomma efter Kingsettle Tankah, som var till salu. Davel Queen, kanske? I varje fall kände ägaren till Robert Lundberg.

Kontakten var knuten. Kings fantastiska historia överträffade Bentos. En man som snabbt insåg värdet av den nyupptäckte hingsten var Hans Erik Pedersen. Han tränade Mr Bentos danska ryttarinna Alexandra Juel-Brockdorff. Hans-Eric lånade över King till Danmark, som där betäckte några av hans ponnyston.

Ett par år senare publicerades även berättelsen om Kingsettle Tankah i Ridsport. Det var signalen som väckte avelsfolket. Efter alla dessa år fick Robert Lundberg löfte om att visa sin hingst vid premieringen i Kistianstad. Kingsettle Tankah är den äldsta häst som avelsvärderats. Den 25-årige hingsten fick 40 poäng och godkändes för ridponnyavel. Med all säkerhet bidrog hans gamla faderskapsmål som pappa till Mr Bento till beslutet.

Plötsligt snurrade världen lite fortare för Lundbergs. Telefonen gick varm av samtal från intresserade stoägare. Siv och Robert började leta betäckningsstation. Det blev Kicki Linnell i Halland som fick äran det första året. - Det verkade som om King gått och laddat för det här i alla år. Han levde upp och blev ung på nytt. Ingen kunde se att han var 25 år, berättar Robert Lundberg.

Efter den första betäckningssommaren följde ytterligare tre somrar på olika stationer. - I fjol fick han stanna hemma. Jag tyckte att han verkade trött och hängig, berättar Robert.

Med sorg i hjärtat konstaterade Lundbergs att deras gamle häst kanske inte hade så lång tid kvar att leva, men efter en avmaskningskur hittade King sitt gamla jag igen. I år vilar inga ledsamheter över 30-åringe, som stormar fram i hagen. Troligen är King fortfarande fertil men familjen Lundberg vill inte utsätta sin gamla hingst för onödiga strapatser. - Nu är han pensionär. Men det är klart. Vill någon komma hit med sitt sto, så...

King tar numera längre tid på sig att fälla vinterpälsen. Dessutom är hans tänder hårt nedslitna, så han utfodras med höpellets i stället för hö. Annars märks inga påtagliga åldessymptom. - Han får leva så länge han orkar, och är pigg. En gammal vän skiljs man inte från hur som helst.

Utan överdrift har King blivit en del av familjen Lundbergs liv. - Nästan alla våra vänner har vi fått genom King, intygar Siv Lundberg.

Inte minst arbetet i Avelsföreningen för Svensk Ridponny har lett till kontakter och utbyte med "hästmänniskor" över hela landet. Robert har alltsedan starten varit ordförande i den nya organisationen, som nu verkar ha kommit fram till bra arbetsformer. Syftet med föreningen är en kontrollerad och målinriktad korsningsavel; att inom landet avla fram tävlingsponnyer som kan hävda sig mot importerade ridponnyer. Det dröjde inte heller länge innan King fick efterföljare, ett tiotal hingstar är nu godkända för ridponnyavel.

Sedan Countess såldes har familjen Lundberg bara en häst kvar - den gamle vid kvarndammen. - Ibland funderar jag på att skaffa ett sto. Ett litet welshsto, som King får betäcka. Kanske blir det så, säger Robert.

Aina Karlbom

Artikeln fanns tidigare även på ASRP:s hemsida. Vi tackar Jenny Staaf för att hon plockat fram artikeln.